maandag 20 november 2017

BACK!... hoop ruimte gegund via Blogger, maar niet onbeperkt. Te veel blogspots of dataverbruik. Tip: maak een nieuwe account aan! Oké.

Gebleven HIER




Maleisië bestaat uit twee delen: het zuidelijke deel van het schiereiland Malakka (ook wel West-Maleisië) en het noordelijke deel van het eiland Borneo (Oost-Maleisië). Deze twee geografisch gescheiden delen zijn verder weer onderverdeeld in 13 deelstaten en 3 federale territoria.
< Wereldwijd mooiste naam voor een land: Malaysia? Ik vind van wel. Mooi vakantieland? Dat lijkt er op. Even op onderzoek uit.






Er zijn twee aparte staten die volledig door Maleisië zijn omsloten: de handelsstad Singapore op Malakka (tot 1965 deel van Maleisië) en het sultanaat Brunei op Borneo. Maar weer ff kort behandelen:



A. Malakka
(< Singapore-Johordam)
1. Johor: grenst via de Johordam aan Singapore in het zuiden dus. Kleine provincie, maar dichtbevolkt (dat zal met de 'handel' rondom Singapore te maken hebben).




< Singapore heeft Google Earth Streetview, maar niet alles is op straat te zien. Bekijk: Google Earth Streetview Malaysia Highlights



2. Kedah: hoofdstad is Alor Star... tot de provincie behoort ook de Langkawi archipel... Kedah grenst in het noordwesten aan Thailand < Langkawi Island
Bekijk Impressie

< Iets beter beeld waar Kedah ligt (groen stukje). Hoe is Malaysia zo ooit ontstaan? Ik probeer er zo direct een antwoord op te vinden.
3. Kelantan: Kota Bharu... deze staat grenst eveneens aan Thailand, maar dan in het noordoosten (Zuid-Chinese-Zee)... je merkt ook hier de vroegere handel vanuit de Arabische staten (islam) < Sultan of Kelantan

< Pulau Perhentian iets ten zuidoosten van Kelantan in de Golf van Thailand. Volgens mij staat 'Pulau' voor koraaleiland. Kan kloppen want op het oceaanreliëf te zien is de Golf van Thailand een ondiep deel van de Zuid-Chinese Zee.
4. Kuala Lumpur (hoofdstedelijk territorium, bekijk video): tja, het is een stad. Als je in het centrum van Den Haag flimt zie je ongeveer hetzelfde (misschien ietsje kleiner). Malaysia heeft in elk geval niks met een 'ontwikkelingsland' of 'derdewereldland' te maken (althans zoals hier te zien)
Kuala Lumpur is een volle stad met ca. 1,5 miljoen zielen aan de Straat van Malakka in het westen met aan de overkant Sumatra (Indonesië). Het oosten van KL ziet er dan < zo uit (lekker rustig vissen). Hoe staat het eigenlijk met de natuur in Malaysia? Lees er hier iets over (+ meer). Ik heb nog even geen exact beeld van het reliëf, behalve dat de hoogste pieken te vinden zijn op Borneo. Ik kom er zo op terug.
5. Malakka: met de gelijknamige hoofdstad een kleine staat in het zuidwesten met hier en daar nog wat invloeden van de oude koloniale beschaving (o.a. Portugezen). < Jonker Street Nightmarket (bezoek aan de stad tijdens je reis mag natuurlijk niet ontbreken).
< Malakka Christ Church. Het zijn de Portugezen die hier geweest zijn aan het einde van de 18e eeuw.




6. Negeri Sembilan: 'negen staten' in het Maleis. Hoofdstad is Seremban iets ten zuiden van Kuala Lumpur.
< Museum Volunteers
7. Pahang: royal capital is Pekan. Dit is wel zo'n beetje de centrale staat van Malakka. Is er wat te zien? Bekijk hier  < First World Hotel... (?)
Terugkomend op het reliëf van Maleisië: het schiereiland van Malakka kun je vergelijken met Italië met een lintbergketen in N-Z-richting tot ruim 1200m. De tektonische activiteit is hier echter een stuk minder.
Cameron Highlands.
8. Perak: dit is de derde staat van Maleisië die in het noorden aan Thailand grenst. Hoofdstad is Ipoh.
Note: ik plak hier nu een link van TripAdvisors. In 2015 had ik daar een hekel aan (vanwege de enorme hoeveelheden banners en pishing).
Ik beschrijf nu wat staten per land wat ik bij eerdere landen ook gedaan heb. < Google Earth. Er is weinig seismische activiteit te Maleisië. Feitelijk wordt Malakka westelijk 'geschild' ( = beschermd) door Sumatra (Indonesië, hier linksonder). Oostelijk wordt het 'geschild' door de Fillipijnen.
< 9. Perlis: klein staatje aan de Adamanse Zee en de grens met Thailand. De cultuur is Arabisch (sultan). Hoofdstad is Kangar. Je kunt eigenlijk zeggen dat de invloed van de Islam haar centrum heeft in Atjeh te Indonesia. Het Hindoeisme, Boedisme en andere religies overheersen daarbuiten. Bekijk: Venture to Perlis
10. Penang: een eiland aan de westkust van Malakka. Toeristen vanuit Europa komen hier zeker terecht (site). Capital is George Town en nu hoef ik van het land dat Maleisie het meest recent heeft gekoloniseerd geen melding meer te maken.


11. Putrajaya (territorium, streetview): dit is geen staat, maar een stad. Het is een beetje te vergelijken met Washington DC en je komt dus vooral kantoren en ambassades tegen. Kuala Lumpur is een overvolle stad, dus vandaar de stichting van een nieuwe stad. Een minder typerend voorbeeld is Almere om Amsterdam te 'ontlasten'. Het gaat dan vooral om woon-werkverkeer.
12. Selangor: hoofdstad Shah Salam. Weinig problematisch te schrijven over een Aziatisch land (moet dat?).  Typisch recept dan maar? Dit gaat er altijd wel in: Chicken Satay! Leuke vid met diversiteit aan ingrediënten. Voor de simpele Hollander met pindasaus echter aan te bevelen. Zijn er trouwens Maleisische restaurants in Holland te vinden? Nyonya (Amsterdam). Ik ga niet in op de verschillen met andere Aziatische keukens.
13. Terengganu: ook deze staat aan de oostkust van Malakka is absoluut niet verkeerd om een keertje te bezoeken. Zonder er ooit zelf geweest te zijn is de indruk van Maleisië nu: 'mooi land!'... (alleen de naam al). < Terrengganu Sultan Mahmud Airport. Voor arrangementen en kosten verwijs ik je naar je lokale reisbureau. Bekijk (video).
B. Borneo
14. Sabah: met beide voeten op de grond weer (hoewel?). Het eiland Borneo wordt gescheiden door een Indonesisch deel en een Maleisisch deel. Vanwaar die scheiding nou? ik probeer een antwoord te vinden. Googelen levert o.a. de Wallace-lijn op. De Wallace-lijn gaat over fysische geografie en klimaatgordels met daaraan inherent (biologische) diversiteit. Menselijke verschijnselen als 'religie' kan ik hiermee niet rijmen.
15. Sarawak: slechts sinds 1963 onderdeel van Maleisië. Daarvoor (met een tussenstop door Japan
rond 1945) Britse kroon. Is er verschil tussen het Indonesische Borneo en het Maleisische Borneo? Qua landschap weinig, want het blijft 1 eiland. De differentiatie zit 'm vooral in het geloof: zuidelijk Borneo = islam; noordelijk Borneo is vooral christelijk.

Naar gelang de 21 eeuw vordert vindt er steeds meer discussie plaats over soevereiniteit van 'afgelegen gebieden'. Van belang is vooral ook het contact met buurland Indonesië (het is in 2018 geen wereldpolitiek item). < Bako National Park



16. Labuan (territorium): Labuan, voorheen bekend als "Victoria eiland", is een Maleis eiland en federaal territorium voor de kust van de Maleisische staat Sabah. Het territorium bestaat uit één groot eiland (75 km²) en zes kleinere eilanden die langs de kust van Sabah en Brunei liggen. Bekijk (video).




De hoofdstad is Bandar Labuan. Het territorium heeft een totale oppervlakte van 92 km² en 76.067 inwoners (2000) en is bekend als offshore banking center (dit heb ik dus even gecopuleerd). Voor de financiën zie Singapore voor zover (geen idee verder). < Abdul Rahman
Politiek van Maleisië? daar hoor je weinig tot niks van (da's een goed teken... ga je mee verhuizen?)
In augustus 1957 werd het land onafhankelijk binnen het Brits Gemenebest. In 1963 vormde de federatie samen met Singapore, Sarawak en Noord-Borneo (dat nu werd omgedoopt in Sabah) de nieuwe federatie Maleisië. Twee jaar later verliet Singapore de federatie en werd een onafhankelijke republiek (op Singapore kom ik zo terug). Aan het roer van Maleisië staat een koning (die koning heet nu < Mizan Zainal Abidinen en dat is dus net zoiets als Nederland met Willem Alexander). Maar wie draagt 'regeringsverantwoordelijkheid'? Zoeken (Maleisië is een federale staat).

72 Maleisië 25.000.000 329.847 Kuala Lumpur
Abdul Rahman 1963 Federatie Maleisie. Na Britse overheersing
Abdul Razak 1970 Royement Singapore (1965). Strijd Chinees communisme
Mahathir Mohammed 1982 Repressief beleid. De koning is ondergeschikt
Abdullah Badawi 2004 Na felle leiderschapsstrijd periode Mahathir (o.a. Anwar)
Najib Tun Razak 2009... incumbent 2018. Lees in dit artikel vooral ook de verhoudingen met andere (omliggende) staten. Bekijk: corruptieschandaal (misbruik van je positie schijnt onweerstaanbaar te zijn).
Aanvullend: landenweb
Reisadvies: Maleisië
C. Brunei: ook Brunei bestaat uit twee delen aan de Brunei Bay gescheiden door een stukje Maleisië met de oliebronnen van Seria in het westen. Brunei is een onafhankelijk sultanaat, ooit behorend tot de Fillipijnen of het Britse imperiaal. De staatsvorm is een absolute monarchie (dat betekent dat alle politieke macht bij de sultan ligt). De islam staat verkoop van alcohol niet toe, daarvoor zul je naar het Maleise tussendeel moeten. Het klimaat is er heet en tropisch (veel neerslag, net als de meeste gebieden rondom de equator)
73 Brunei 335.000 (aantal inwoners 2008) 5.765 (aantal km2's) Bandar Seri Begawan (hoofdstad)
Hassanal Bolkiah 1984. Na Britse overheersing. Sultan regeert per decreet. Deze man schijnt één der rijkste personen ter wereld te zijn. Waar geeft ie het aan uit?
Aanvullend: landenweb
Reisadvies: Brunei

D. Singapore: Singapore is het financiële centrum van Zuid-Oost-Azie. Singapore Stocks. Singapore was tot 1965 onderdeel van Malakka maar heeft zich ontwikkeld tot een onafhankelijke vrijstad. Er zijn nogal wat gebieden/steden op de aardbol die dit juist ook willen. Bekijk: welcome to Singapore.
74 Singapore 4.554.000 (aantal inwoners) 683 (aantal km's square) Singapore (City)
Lee Kuan Yoe 1965. Binnen het gemenebest. Straf leiderschap.
Goh Chock Tong 1990. Banden China aangeknoopt. Lee blijft achter de schermen.
Lee Hsien Loong 2004. Zoon van de oude leider.
Aanvullend: landenweb
Reisadvies: Singapore (let op!)


___________________________________________________________________

Thailand aangrenzende landen:

a. noord-west: Birma of Myanmar. Dit lijkt mij een attractief land, maar je ziet of hoort er zo weinig van. Ik kom erop terug.
b. noord-oost: Laos. Die Vietnamoorlog! Is dat beeld terecht? Waarschijnlijk niet. 
c. zuid-oost: Cambodja. Ook de Vietnamoorlog met de Rode Khmer. Is dat beeld juist? 
d. zuid: Maleisië en Singapore. In dit grensgebied lijkt weinig aan de hand te zijn.

Ook Thailand is verdeeld in regio's en ik verdeel het in vijven, maar om een begrijpelijk beeld van het land te verkrijgen zal ik moeten detailleren. Thailand bestaat uit 76 provincies en ik probeer ze allemaal globaal te beschrijven (hoop werk, maar wel leuk om te doen).
A. Noord: 17 regio's, waarvan ik de cultuurtint beschrijf:

1.  Chiang Mai. Deze provincie in het uiterste noorden van Thailand grenst aan Myanmar. Het noorden van Thailand is bergachtig met savanna's (subtropisch) en vandaar dus aanwezigheid van de 'grote grazers', waarvan de grootste toch wel <<<dit soort olifanten zijn.
Uniek zijn de Wat Phra Singh-tempels. Zie: wat te doen in Chiang Mai. Bekijk ook: travel guide.
Het overgrote deel van Thailand is tropisch van klimaat. Hou wel rekening met behoorlijke verschillen in temperatuur tussen dag en nacht. Zie klimaatinfo.




2. Chiang Rai: bergen in het uiterste noorden van Thailand grenzend aan zowel Myanmar als aan Laos.
< Phu Chaisai Mountain Resort. Hoogste peak in Thailand is trouwens de Doi Inthanon (2.565m) in de voornoemde provincie Chiang Mai.
Noemenswaardig is het Doi Tung-project. Dit gaat over stoppen van de ontbossing en zoeken naar alternatieven voor de opiumteelt waarvan de lokale bevolking jarenlang afhankelijk was (plantage van aardbijen bijvoorbeeld). Er zit ook een onderwijsprogramma aan gekoppeld. Zie verder: Thailandblog.nl.
3. Kamphaeng Phet: deze provincie ligt wat meer naar het centrum. Toeristen zijn ook hier welkom met vanuit de diverse hotels zicht op de 'Ping', die door Kamphaeng Phet-stad stroomt. De Ping is één van de toevoeren van de Chao Phraya (de uiteindelijke hoofdrivier in het zuiden uitmondend in de Thaise Golf) waarvan de bronnen allemaal te vinden zijn in de (uitlopers van) het Himalayagebergte. Ik kom daar later uitgebreid op terug te India.
< Je ziet hier ook dat het oosten van Thailand 'droog' is.
Na slechts drie staten te hebben bestudeerd valt meteen al op, dat < dit soort boedistische kunst (Kamphaeng Phet Historical Park, UNESCO-werelderfgoed) meer te bieden heeft dan het dorre Egypte, maar dat kan een foutieve indruk zijn (ik schrijf het trouwens verkeerd: het is 'boeddhistisch').

4. Lampang (Changwat Lampang): nu even iets over de Thaise bevolking (o.a. ook Akha). Het noorden van Thailand is een stuk minder dichtbevolkt dan de zuiderlijke gelegen gebieden, en dat komt natuurlijk door het berglandschap met nog steeds traditionele stammen. Deze stammen hebben 'roots' uit zowel India, Myanmar, Laos als China (de Chinezen zijn de bekende 'kooplui'). Het probleem van de Noord-Thaise boeren blijkt vooral het 'recht op eigendom', w.o. veelvuldig voorkomend veediefstal. Je kunt de noordelijke Thaise inwoners wel bestempelen als een soort 2e-rangs burgers. De Thaise agrarische sector (+ environment) heeft echter te kampen met een nog veel groter probleem, maar daarop kom ik later terug (betreft: milieu).


5. Lamphun: verder. Noord Thailand.
 
6. Mae Hong Son: deze provincie ligt in het uiterste noordwesten van Thailand,  grenzend aan Myanmar (Birma voorheen). Wat is hier te zien? Gebergte (het zijn de uitlopers van de Himalaya en op de Himalaya-keten kom ik nog uitgebreid terug).

7.  Nakhon Sawan. Hier vloeien de Ping en de Nan samen tot de
 Chao Phraya. Vergelijk dit maar met de Witte en de Blauwe Nijl, vanuit Uganda en Ethiopië via Sudan samenvloeiend tot de Egyptische Nijl.

8.  Bei Nan-river. Ik kan hier slechts wat afbeeldingen laten zien. Ze staan op internet, maar zelf een plaatje schieten levert ongeveer hetzelfde resultaat op (mocht ik er ooit naartoe gaan).

9.  Phayao: het noordoosten. Imposant is Phayao Lake. Laos < fraai monument!

10. Phetchabun: deze provincie behoort tot Noord-Thailand, maar ligt op de kaart vrij centraal. Van de vele natuurrijkdommen noem ik Nam Nao National Park en theThan Thip Waterfall (watervallen zijn overigens niet zo moeilijk te vinden in Thailand). 

11. Phichit: deze staat ligt ten westen van Phetchabun, gesitueerd in de lagere rivierdelen van de Nan (ook de Yom) met de rijstbouw enlotusteelt als logische hoofdgewassen (de lotus is een belangrijk symbool in het Boeddhisme). Populair over de Nan zijn ook de traditionele botenraces, zoals wij die in Nederland kennen als 'drakebootraces'.
 
12. Phitsanulok: ook deze provincie ligt ten westen Phetchabun ten noorden van Phichit. Fameus is de Wat Phra Si Ratana Mahathat (tempel)en de Thaise kookkunst (hier algemeen genoemd).

13. Phrae (< de Thaise provincies zijn herkenbaar aan een 'seal' (een soort 'wapen van'): wat is een Stupa?. Bestudeer hier direct ook het Boeddhisme.

14. Sukhothai: 'Koninkrijk Sukhothai'?  Een stukje UNESCO-werelderfgoed.

15. Tak: dit onderdeel ligt aan de grens met het Myanmardeel langs de Andamanse Zee. Hoogteverschillen bepalen het reliëf van Tak met zeer fraaie watervallen  (Thi Lo Su), maar vooral ook de King Bhumibol Dam. Tak is een typische landbouwstaat met genoeg voedsel voor iedereen (en nog lekker ook: rijst, mais, vis, (rund)vlees, groenten). As you see, een rondtrip door Thailand is dus ZEKER niet alleen maar een bezoek aan Bangkok of een badplaats als Phuket!

16. Uthai Thani: no comment (zie link en lees ook Thailand info). Er valt als toerist genoeg te ontdekken.

17. Uttaradit: de laatste Noord-Thaise provincie conform het alfabet met als voornaam produkt:teak(hout) (< Leo is een populair Thais biermerk). Het grenst aan Laos in het oosten en maakt onderdeel uit van 'laag' Noord-Thailand (de hoge bergen liggen in het noordwesten).
 
B. Noord-Oost: voor een vlak beeld van dit Thaise deel: Isaan. 

18. Amnat Charoen: provincie grenzend aan Laos in het oosten en part of the Mekong-Valley. De Mekong is een indrukwekkende rivier in Zuid-Oost-Azie en vormt praktisch de gehele grens tussen Thailand en Laos (de Mekong ontspringt in Tibet, Himalaya dus of uitlopers daarvan)< ook in dit gebied is het Boeddha + lotusbloemen.

19. Buriram: we maken nu kennis met buurland Cambodja in het zuidoosten van Thailand en het grenst in het zuiden aan de regio Oost. Bepalend voor de omgeving van Noord-Oost Thailand is het Khorat Plateau, waarvan het landschap van Buriram een zuidelijke voortzetting is. Zie voor de grens Thailand en Cambodja: Dângrêk-Mountains.

20. Chaiyaphum: als je Thailand-Zuid wegdenkt vormt deze provincie samen met Phetchabun in het westen zo'n beetje het centrum van Thailand.Chaiyaphum wordt doorsneden door de Phetchabun-keten, waarbij het oostelijke deel wordt gerekend tot Khorat. (Noord)Oostelijk Thailand heeft te maken met een relatief droog en heet klimaat en met een relatief onvruchtbare grond. Ik heb hier ooit iets over gestudeerd en betreft de tapiocateelt met de milieugevolgen ervan (ik kan het even niet vinden, maar het gaat globaal om het feit dat de Thaise tapiocaboeren hun nutrient-arme grond steeds armer laten worden door verkoop van tapioca aan o.a. de Brabantse intensieve veehouderij. Dit is een zeer inefficiente verplaatsing van bodemvruchtbaarheid, want in Thailand treedt verschraling van de grond op, terwijl in Brabant een proces optreedt dat bekend staat als 'vermesting' = overmaat. Dat de Thaise boeren zich hiertoe toch laten verleiden is de korte termijnvisie van een 'redelijke prijs' voor hun product. Wat is een redelijke prijs? Eigenlijk zou dat mestoverschot moeten worden teruggevoerd naar Oost-Thailand om het aldaar over het land te strooien (= kringloop), maar gebeurt dat?
 
21. Kalasin: zie hier wat er te doen is.
Dus o.a. Phu Phra National Park.

22.
Khon Kaen: ook hier is een lokale site van.

23. Loei: de laagst gemeten temperatuur in Thailand ooit is hier 0,1 graad, maar waarden als +43 komen er ook voor. Zie verder dit en waar je hier vooral op moet letten is 'distances from' (Loei-city). Thailand is ongeveer evengroot als Frankrijk (= ruim 12 maal zo groot als Nederland) en met afstanden als 49 km (Phu Luang) praten we ongeveer over Amsterdam - Den Haag (Nederland is niet zo groot: minder dan 4x Loei).

24. Maha Sarakham: provincie in het midden van Isaan met rijstvelden. Hoofdrivier is de Chi.

25. Mukdahan: provincie in het oosten met fraai uitzicht over de Mekong.
Zie hier o.a. The Second Thai-Lao Friendship Bridge.

26. Nakhon Phanom: grenst in het zuiden aan Mukdahan en veel verschil zal daar niet tussen zitten. Info o.a. hier.

27. Nakhon Ratchasima (of gewoon Khorat of Korat): dit is de grootste Thaise provincie qua omvang en de op één na grootste qua inwoneraantal (<Thao Suranaree monument). Een interessant artikel is dit (op de Thaise (politieke) geschiedenis van de afgelopen 50 jaar kom ik nog terug). Mocht je trouwens het Engels niet helemaal machtig zijn, installeer dan Google-toolbar en het wordt voor je naar het Nederlands vertaald.

28. Nong Bua Lamphu: tot 1993 behorend tot Udon Thani (oostgrens, westgrens = Loei), waarmee het de jongste Thaise provincie is (de reden waarom het apart is gegaan zal een administratieve zijn want onderlinge conflicten in deze regio zijn er naar mijn inzicht weinig). < Trek stevige schoenen aan want cobra-achtige reptielen zijn niet zeldzaam hier (dit exemplaar valt nog redelijk op, hij kan beter op een vulkanische rots of een kaal stuk beton gaan liggen). Meer info. 


29. Nong Khai: <<< je ziet hier duidelijk een lange grensstrook met Laos en deMekongrivier. Aan de Laos-zijde vindt je de hoofdstad Vientiane. Op Lao kom ik nog te spreken (na Cambodia), maar dat zal een stuk minder uitgebreid zijn dan Thao.

30. Roi Et: centraal gelegen te Isan (toeristen
 hierwezen). Even algemeen nu: er wordt beweerd dat de bevolking in deze omgeving achtergesteld wordt door de bevolking van Bangkok  (ze zouden kleiner van postuur zijn en een donkere huidskleur hebben).  Bekijken van wat er voor vergelijkingsmateriaal voor handen is. Je ziet hier afbeeldingen van 4 mensen, 2x Isan en 2x Bangkok. What's the difference? Als je een scherp mes zet in de huid van deze personen gebeurt er maar één ding: er vloeit een stof met de kleur rood (discriminatie op grond van huidskleur, postuur of anderszins vind ik één van de meest verwerpelijke verschijnselen die je je kunt verzinnen!).

31. Sakon Nakhon: één dingetje eruit grabbelen:
 Phu Pha Lek NP(dinosaur graveyard).

32. Sisaket: grenst in het zuiden aan Cambodja (Cambodja beschouw ik zo meteen). Als je in de buurt van Leiden woont heb ik een tip voor je:Sisaket.

33. Surin: deze provincie ligt ten westen van Sisaket en eveneens grenzend aan Cambodja in het zuiden. Om alvast voor te bereiden op Cambodja: wat is Khmer? Khmer is ook een taal en dat wordt in Surin algemeen gesproken.

34. Ubon Ratchathani: de uiterste zuidoostelijke hoek van Isaan, grenzend aan zowel Laos als Cambodja. Is hier wat te beleven? Yes: The Candle Festival! <<< 

35. Udon Thani:leuke toeristensite. Zie voorts hier. Is Thailand een arm land? Er zullen wat regionale verschillen zijn. Wacht maar totdat andere Aziatische landen hier aan bod komen.

36. Yasothon: Rocket-festival < dit soort bouwnijverheid kun je je als boeren Hollander toch ook niet voorstellen.



C. Centraal:

37. Ang Thong. Ang Thong is de belangrijkste rijstproducent van Thailand. Rijst? We begeven ons nu richting Bangkok.

38. Ayutthaya: oude hoofdstad van Siam (de oude naam van Thailand). Toeristen kijken hier (het beste kun je hier gaan fietsen).

39. Bangkok: je verwacht misschien nu, dat ik deze 'stad der engelen' van ruim 10 miljoen zielen ga omschrijven. Filmpje geeft een goede impressie. Ik volsta verder met een enkele snelkoppeling: bezienswaardigheden in Bangkok < de Chao Phraya,  de absolute hoofdrivier van Thailand (filmpje). Thailand voor beginners.

40. Chainat: ligt in het vlakke gedeelte van de Chao Phraya-riviervallei en grenst in het noorden aan de regio Noord-Thailand. Niet te missen hier: het Chainat Bird Park. Zie hier ook de Chao Phraya Dam (mooi plaatje!).

41. Kanchanaburi: grootste Changwat (provincie) van Centraal-Thailand grenzend aan Myanmar met bergen en bossen (en daardoor dunbevolkt). Zie voor een stukje WOII geschiedenis: Bridge on the River Kwai en de Birma-spoorlijn. Ook: Mitch Miller 1958.

42. Lopburi: deze staat grenst o.a. aan Phetchabun in het noorden met een rijke historie (info).  Lopburi is het domein van de makaken (tot vervelens aan toe, ze worden door de Thai als heilige dieren beschouwd). < de Prang Sam Yot is een oude Khmertempel (< ook als je aanbidder van sunflowers bent moet je naar Lopburi).

43. Nakhon Nayok: het landschap 'hangt' aan het Khorat-plateau, dat het fysieke gezicht vormt van Noord-Oost-Thailand (Isaan). Voor een beschrijving van het relief: Khao Yai National Park.


44. Nakhon Pathom: ligt ietsje ten noordwesten van Bangkok in hetzelfde afwateringsgebied van de Chao Phraya met de Tha Chin (de belangrijkste vertakking). < Pathom Chedi. Tempels genoeg in Thailand.


45. Nonthaburi: deze provincie kom je als eerste tegen als je vanuit Bangkok de Chao Phraya probeert op te varen. Het maakt er feitelijk onderdeel van uit.


46. Pathum Thani: praktisch geen onderscheid meer. Noem het maar Bangkok-Noord (het vloeit in elkaar over). Wat Bot.


47. Phetchaburi: deze provincie in het noorden van het Maleise schiereiland omvat voor bijna de helft het Kaeng Krachan NP. De westgrens met Myanmar bestaat uit de beboste Tanaosi-bergketen. De rest van het landschap is vlak met o.a.  Hat Puek Tian, een populair strand langs de Thaise Golf.


48. Prachuap Khiri Khan: (zeg maar Prachup) ligt ten zuiden van Petchaburi en is ook het meest zuidelijke deel van Centraal-Thailand. Hoofdstad is de vissershaven Hua Hin.


49. Ratchaburi: ook hier is nogal wat van het Thaise cultuurgoed te vinden. Centraal staat the Damnoen Saduak Floating Market (<<< hoe ziet zoiets eruit?... filmpje).


50. Samut Prakan: de Samut's zijn kustprovincies ten westen van Bangkok. Deze ligt aan beide oevers van de Chao Phraya die hier uiteindelijk uitmondt in de Gulf of Thailand. Het zal verder voor de hand liggen, dat de omgeving alhier niet veel afwijkt dan van die van Bangkok.


51. Samut Sakhon: kleine kustregio ten westen van Samut Prakan en gelegen aan de monding van de Tha Chin... wat je hier vooral vindt zijn activiteiten die te maken hebben met de fishing foodindustry.

52. Samut Songkhram: kleinste provincie van Thailand aan de kust van the Gulf of Siam ten westen van Samut Sakhon en ten oosten van Phetchaburi. Wat gebeurt hier? Te Kanchanaburi ontspringt de grote en de kleine Kwai (river Kwai, komt bekend voor?),  vloeit samen tot de Mae Klong en watert hier af te Thaise Golf.

53. Saraburi: het westen maakt deel uit van de Chao Phraya-vallei, terwijl het oosten grenst aan het Khoratplateau (een wisselend landschap dus)...meer.


54. Singburi: kleine changwat ten westen van Lopburi gelegen in het platte deel van de Chao Phraya-vallei... kijk hier.

55. Suphanburi: de 19e en laatste provincie van Centraal-Thailand, dat in het westen grenst aan Kanchanaburi. Het landschap kent wat bescheiden gebergte in het westen en noorden, maar fungeert vooral als rivierafwatering van o.a. de Tha Chin. What's here? (<<< hoe komen ze hier in vredesnaam tot dit soort beeldhouwkunst?!?... Tha Pi Liang).

D. Oost:


56. Chachoengsao: < provinciale zegel: je merkt ook hier tempels, tempels en nog eens tempels... is er iets anders in Thailand te aanbidden als het boeddhisme?, ja en dat is onderdeel E (Zuid-Thailand) en daar is het vooral íslam (de katholieke kerk is hier ook op beperkte schaal te vinden), maar nu de regio ten oosten van Bangkok totaan de Cambodiaanse grens. Het is beperkt, slechts 7x Changwat. 

de Bang Pa Kong River bepaalt de fysieke structuur hier en met eengemiddelde temperatuur van rond de 30 en veel neerslag maakt het een uitstekend teeltgebied voor rijst. Genoeg water en een 'lekkere' temperatuur betekent ook: vissen.

57. Chantaburi: de Chantaburi is ook één van de vele rivieraders in Thailand met in het noorden een bergachtig terrein:  de Soi Dao Nua peak met ruim 1500m (dit is niet de hoogste top van Thailand, de Doi Inthanon ligt ergens in de buurt van Chiangmai). De provincie grenst in het oosten aan Cambodja en in het zuiden aan de Thaise golf (< plaatjes geven wel een beeld).


58. Chonburi: aan de kustlijn van de Thaise Golf in het westen van de regio. Er valt per jaar ruim een kuub (= 1m3) regen, maar hoe werkt dat regenvalsysteem nu bijvoorbeeld?...SCHOOL-TV... een Thaise rondreis bevat in ieder geval een bezoek aan Pattaya.


59. Rayong (kustprovincie): kijk op de startpagina.


60. Prachinburi: naast de Khmerbeschaving is hier ook de Dvaravati van toepassing (is er cultuur- of religieverschil?).
61. Sa Kaew: dit is de grenspost met Cambodja. Hoe zit Thailand qua defensie in elkaar? (op de Thaise politiek kom ik nog terug).


62. Trat: de laatse Eastern Thai Changwat. Toeristen bezoeken Koh Chang (er zijn meerdere eilanden te aanschouwen hier). Er zijn wat politieke spanningen met Cambodja omtrent eigendomsrechten van dit gebied. In hoeverre dit iets voorstelt kan ik niet bepalen, maar ik kan me voorstellen dat Thailand toch wat meer toeristische valuta in kas brengt dan het wat armere Cambodja. Maar wellicht zitten er ook waardevolle stoffen in de aardbodem.

E. Zuid-Thailand. Geen woestijn, dus is er wat te beleven. Veel? ja!

63. Chumphon: misschien zou ik eens voor een reisburo moeten gaan werken (dat is zo'n beetje 180 graden anders dan wat ik nu doe). Als je die Google map links bekijkt zie je dat Chumphon met een stelsel (koraal)eilanden grenst aan de Thaise Golf en vanaf Trat (Oost-Thailand) per boot relatief snel te bereiken, maar delen van Zuid-Thailand liggen ook aan de kant van de Indische Oceaan (Andamanse Zee) zoals Phuket. Hier ben je per schip ietsje langer onderweg.


64. Krabi: is Zuid-Thailand een paradijs?  Als je de sjotjes bekijkt (mooie witte stranden, aangename temperatuur, mooie vrouwen, een mooi landschap en genoeg disco's en bars) lijkt het er wel op en nu zou je er eigenlijk naartoe moeten om te ervaren of er misschien geen 'arme wijken' zijn. Nu dan weer een politiek item: hoe is het gesteld met de gezondheidszorg in Thailand? Één ding staat vast: de voorzieningen in Thailand zijn zeker ten opzichte van de meeste omringende landen uitstekend! Dat heeft voor 99 van de 100 gevallen te maken met maar één ding: geld! Er valt in sommige Thaise delen natuurlijk wel wat te verbeteren.


65. Nakhon Si Thammarat: page. Na Suratthani de grootste provincie van Zuid-Thailand en is eveneens gesitueerd aan de Thaise Golf. Standaardrelief hier: west = heuvels, oost = parelwit strand... letterlijk hoogtepunt: Khao Luang National Park met de Khao Luang Peak (1835m).

66. Narathiwat: één van de vier zuidelijke provincies grenzend aan Malaysia. Deze is ten oosten van Yala en grenst dus aan de Thaise Golf. Ruim 80% van de lokale bevolking hangt de islam aan tegen slechts 17% boeddhisme. < afbeelding van slachtofferopvang na een recente bomaanslag in Narathiwat. Is dit typisch islam of komt dit soort extremisme ook in het boeddhisme voor? Bekijks dan: Narathiwat Swamp Forest.

67. Pattani: toeristisch? het zal je niet verbazen, maar hou hier wel rekening met de invloed van de islam (dus o.a. beperkt alcoholgebruik. Beter spreken over ' beperkt alcoholverkoop'). Hou ook rekening met mogelijk terrorisme (PULO).


68. Phang Nga: één der kleinste changwats ten noorden van Phuket. Zet een bril met sterke glazen op, want het natuurschoon is oogverblindend hier!

69.  Phattalung: berg.

70. Phuket: als Phang Nga oogverblindend mooi is, zal Phuket dat ook wel zijn: travel-information. 
Tsunami 2004: een 'tsunami' is weinig anders dan een onderzeese aardbeving, waarbij de opgewekte longitudinale golven zich eenvoudig voortplanten door een vloeistof (gooi gewoon maar een steen in een vijver). De gevolgen aan de kustlijnen zijn soms desastreus, maar helemaal onvoorspelbaar is het niet.

71. Ranong: dunstbevolkte provincie van Thailand (no. 76) en dat is niet zo verwonderlijk: het milieu is bergachtig en bosrijk met een kleine 100 km lange kustlijn ten zuiden van Myanmar (veel kusteilanden en mangrovemoeras), maar infrastructuur is er nog wel voldoende om van een exclusieve vakantie te kunnen genieten (als je de drukte van Phuket wilt ontwijken, waarschijnlijk betaal je dan iets meer).

 
72. Satun: deze staat grenst in het zuiden aan het Maleise Kedah (Perlis, Langkwani) met een overwegend islamitische cultuur. Het landschap is een beetje standaard hier: moeraskust met vele eilanden aan de Andamanse Zee in het westen en een bergketen (Nakhon Si Thammarat Mountain Range) in het oosten. Het zuiden is ook bergachtig met de Sankalakhiri-keten, dat de natuurlijke scheiding vormt tussen Thailand en Malaysia (< Halal-slachten). Hoe is de relatie Thailand-Malaysia trouwens? Lees dit.

73. Songkhla: de andere zijde van Satun (aan de Thaise Golf dus). Grootste stad is Hat Yai (lees hier ook wat de politieke spanningen zijn). Haags restaurant: Songkhla.

74. Suratthani: dit is de grootste provincie van de regio Zuid-Thailand. De kust: Thaise Golf met de Tapi-delta en het binnenland: Nakhon Si Thammarat-Range met bebost kalksteen. Met de Raja Ferry bereik je ook Koh Samui (Koh = eiland, voor zover je dat nog niet begreep).

75. Trang: ligt ten zuiden van Krabi en ten noorden van Satun (Andamanse kust). Voor de vakantiegangers zijn het paradijzen.

76. Yala: dit is de enige Zuid-Thaise provincie die niet aan zee grenst. In het zuiden grenst het aan het Maleisische Perak met een bergader door het gehele schiereiland Malakka. Er valt genoeg regen, dus het ontspringen van enkele rivieren is dan al snel een feit. Yala.

F. Thaise politiek. De koning heeft in Thailand (net als in Nederland) geen politieke macht, maar het statussymbool is enorm groot: respect voor de Thai (als toerist) betekent respect voor de koning. Laat je vooraf informeren wat de verschillen zijn met het Nederlands koninklijk huis (aan de Thaise monarchie besteed ik hier verder geen aandacht, lees evt. dit). Lijstje beneden betreft de prime-ministers vanaf 1932 (invoering constitutie = inperking macht koning (Rama) door een grondwet, die vergelijkbaar is met die van Nederland (dus scheiding der machten en een decentraal stelsel)). Tenslotte: Thailand (Siam) is de enige natie in de regio, nooit door een westerse mogendheid gekoloniseerd.

75 Thailand 66.000.000 (aantal inwoners) 513.115 (oppervlakte in k2’s) Bangkok (hoofdstad).
Phraya Manopakorn Nititada 1932. Acceptatie monarchie (Rama's) naar constitutie.
General Phraya Phahon Phonphayuhase na 1933. Verdrijving van zijn voorganger middels een staatsgreep.
Plaek Phibunsongkhram 1938. Vichy Frankrijk. Coalitie met Japan.
Major Luang Khuang Abhaiwongse 1944 Phibun delft het onderspit na verlies oorlog Japan 
Tawee Bunyaket 1945: einde WOII.
Mom Rajawongse Seni Pramoj 1945 Miste feeling met de ontstane politieke realiteit.
Khuang Abhaiwongse 1946 2e (korte) termijn. Oprichting Democratic Party. Koning Ananda Mahidol mysterieus dood gevonden.
Pridi Banomyong 1946. People's Party (1932) & Free Thai Movement (1941). Zijn communistische denkbeelden werden heftig afgewezen.
Admiral Thawal Thamrong Navaswadhi 1946 Machtswisselingen volgen elkaar in rap tempo op 
Abhaiwongse 1947 3e termijn. Altijd wel een paar coupplegers die ontevreden waren.
Phibun 1948. Terug en nu stevig. Steun VS (koude oorlog) en dus anticommunist.
Mr. Pote Sarasin 1957. Gewone verkiezingen. Coup wordt voorbereid (corruptie onder Phibun).
Thanom Kittikachorn 1957. Verwachte militaire ingreep geleid door Sarit.
Sarit Thanarat 1958. Neemt zelf het heft in handen (economische malaise).
Thanom 1963. Sarit overlijdt. Vietnam en Frankrijk zijn de opponenten. 
Sanya Dharmasakti 1973. The 14 october 1973 uprising! 
Seni Pramoj 1975. Kort interim broer Kukrit. Zeer instabiele periode (dat gold voor de gehele buurt... Laos, Cambodja, Vietnam).
Tanin Kraivixien 1976. Felle anticommunist en kreeg het zwaar te verduren a.g.v. communistische victorie in bovengenoemde buurlanden.
General Kriangsak Chomanan1977. Opnieuw de officieren aan de macht na een zeer broos burgerlijk bestel.
General Prem Tinsulanonda 1980. 'Sterke' militaire leider.
General Chatichai Choonhavan 1988. 
Thai Nation Party.
Anand Panyarachun 1991. Eén der ontelbare coupsi.s.m. Suchinda.
Suchinda Kraprayoon 1992. Korte onderbreking Anand. Zie Bloody May.
Chuan Leekpai 1992. Suchinda buitenspel. Verdere democratisering (zoals vele landen rond 1992 i.v.m. wegvallen Oostblok): het levert wel een enorme politieke verdeeldheid op.
Banharn Silpa-archa 1995. Corruptie is het parool.
General Chavalit Yongchaiyudh 1996. De Thaise baht in een diep dal.
Chuan 1997 Tussenverkiezingen. Diverse (omkopings)schandalen en affaires w.o. de bouw van de Pak Mun dam.
Thaksin Shinawatra 2001. Leider Thai Rak Thai. Unieke meerderheid in Thais parlement.
Surayud Chulanont 2006. interim na enorme volksopstanden tegen het Thaksin-bewind.
Samak Sundaravej 2008. Thai Political Crisis.
Somchai Wongsawat 2008. Slechts 2,5 maand.
Chaovarat Chanweerakul 2008. Nog korter.
Abhisit Vejjajiva 2008. Democratic Party. People's Agenda. Oud-premier Thaksin blijkt nog altijd veel aanhang te hebben waardoor de spanning in sommige changwat, amphoe en tambon voelbaar is. Algehele conclusie: de Thaise politiek is nog verre van stabiel, maar als toerist zul je daar weinig last van hebben (m.u.v. de islamitisch getinte gebieden in het zuiden). Bekijk het reisadvies. Also: Bangkok protest.



Bezig met schrijven...

1 opmerking: